Huur opzeggen

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. Dat kan online of via post. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u de huur bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Let op: soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.

U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

In deze video vertellen we u meer over het opzeggen van de huur.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Hoe zeg ik mijn huur op?

U kunt uw huur opzeggen online, via post of aan de balie.  

Wilt u uw huuropzegging direct regelen? Dan kunt u online uw huuropzegging doorgeven.

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Let op: soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.  

U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

Op welke dag in de maand kan ik mijn huur opzeggen?

U kunt de huur opzeggen op elke dag van de maand. Ook in het weekend of op een feestdag. De opzegtermijn is minimaal 30 dagen en maximaal 3 maanden van tevoren. De datum kiest u zelf. Zegt u de huur bijvoorbeeld op 13 juli op? Dan is vroegste einddatum 13 augustus.

Let op: soms is de opzegtermijn anders. Bijvoorbeeld bij woningruil of als u een vrijesectorwoning of bedrijfsruimte huurt. Dan kunt u opzeggen nadat u minimaal 1 jaar huurt.

U betaalt uw huur altijd een maand vooruit. Heeft u de huur opgezegd, dan betaalt u alleen voor de dagen dat u in die maand nog bij ons heeft gehuurd. Het resterende bedrag aan huur storten wij terug op uw rekening. U betaalt dus nooit teveel.

Ik woon in Place2BU. Ik wil mijn huur opzeggen. Hoe regel ik dat?

U kunt de huur opzeggen via  deze link. Op deze manier zegt u via Mitros de huur bij Place2bu op. Klik hier voor meer informatie over de huur opzeggen via Mitros.

Wanneer krijg ik een bevestiging van de huuropzegging?

U krijgt meteen na het online doorgeven een bevestiging van de huuropzegging.

Mag iemand anders mijn huur opzeggen?

Nee, alleen de huurder mag de huur opzeggen. Op de huurovereenkomst staat wie de huurder is.

Heeft iemand een machtiging om namens de huurder zaken te regelen? Dan mag die persoon de huur opzeggen. Hij of zij moet dan wel eerst de machtiging aan ons laten zien. Ook moet er een kopie van het legitimatiebewijs van zowel de huurder als de gemachtigde getoond worden. 

Heeft u nog geen machtinging aangevraagd? Dit kan ook bij het doorlopen van de huuropzegging.

Ik wil de huur opzeggen van een overleden familielid. Hoe doe ik dat?

Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Alleen erfgenamen mogen de huur van een overleden familielid opzeggen

Als erfgenaam bent u ook verantwoordelijk voor het opleveren van de woning. Dat betekent dat u bij de inspecties aanwezig bent en de sleutels van de woning inlevert.

Kan ik de huur opzeggen als er nog een huisbewaarder in mijn woning woont?

U kunt de huur gewoon opzeggen. U heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. U geeft dit zelf door aan de huisbewaarder. Hij of zij mag niet in de woning blijven wonen als u de huur opzegt. U zorgt er ook zelf voor dat de huisbewaarder de woning verlaat.

Ik heb de huur opgezegd. Kan ik de einddatum nog veranderen?

Nee, u kunt de einddatum niet veranderen. Heeft u een hele dringende reden? Bel dan onze afdeling Verhuur via 030 - 880 33 00.

Mag ik de huur opzeggen namens een overleden huurder als hij of zij een bewindvoerder heeft?

Nee, dat mag niet. De bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag schriftelijk bericht van de bewindvoerder als hij of zij toestemt om de huur op te zeggen.

Mag ik mijn huur zelf opzeggen als ik een bewindvoerder heb?

Nee, dat mag niet. Uw bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag bericht van uw bewindvoerder als hij of zij toestemt om uw huur op te zeggen. 

Maakt u gebruik van budgetbeheer? Dan mag u wel zelf uw huur opzeggen. U hoeft dan geen toestemming te vragen aan uw budgetbeheerder. 

Ik ben bewindvoerder van een huurder. De huurder is overleden. Hoe zeg ik de huur op?

Als bewindvoerder kunt u een huuropzegging van een huurder schriftelijk aan ons doorgeven. U kunt uw brief versturen via het contactformulier op onze website. Of per post naar het adres Koningin Wilhelminalaan 9, 3527 LA te Utrecht.

Ik wil de erfenis van de overleden huurder accepteren of weigeren. Aan wie geef ik dit door?

U kunt dit regelen via een notaris. De notaris legt uw beslissing dan vast in een notariële akte. 

Mitros vraagt bij een huuropzegging van een overleden huurder of er erfgenamen zijn. Hebt u hier vragen over? Neemt u dan contact met ons op. Wij bespreken uw situatie graag persoonlijk met u. 

Wilt u de erfenis verwerpen? Dan kunt u bij de rechtbank een akte van verwerping opvragen.

Ik wil de huur opzeggen namens een overleden bewoner. Ik ben zelf geen erfgenaam. Wat kan ik doen?

U staat op het punt om de huur op te zeggen van een overleden bewoner. Allereerst gecondoleerd met het verlies. Wij wensen u veel sterkte toe in de komende tijd.

Bent u zelf geen erfgenaam van de bewoner? Of weet u niet of er erfgenamen zijn?
Neemt u dan contact met ons op. Onze woonconsulenten bespreken de huuropzegging graag persoonlijk met u.

Kan ik een afspraak maken voor een controle van mijn woning voordat ik de huur opzeg?

Wij begrijpen dat u wilt weten waar u aan toe bent als u uw woning opzegt. Bij het opzeggen van uw huur vindt er één inspectie plaats. De inspectie gebruiken we om afspraken te maken over hoe u uw woning moet opleveren op de dag dat u de sleutels bij ons inlevert.

Als u behoefte hebt aan een voorcontrole, neemt u dan contact met ons op. Bijvoorbeeld als u langer dan 15 jaar in de woning woont. Of als u erg veel in uw woning veranderd hebt in de tijd dat u er woonde. Wij bekijken of u voor een voorcontrole in aanmerking komt. 

Toen ik de woning ging huren heb ik borg betaald. Wanneer krijg ik deze terug?

Mitros vraagt geen borg voor sociale huurwoningen.

Het kan zijn dat u bij één van de voorlopers van Mitros borg betaald heeft. Deze borg is halverwege de jaren tachtig afgeschaft en terugbetaald of verrekend met de huur.
Ook kan het zijn dat u bij het tekenen van uw huurcontract al betaald had voor de daaropvolgende maand. Dit was geen borg.

Weet u toch zeker dat u aan Mitros een borgsom betaald hebt voor uw woning, bijvoorbeeld toen u tekende voor een vrije sectorwoning? Neem dan contact met ons op. 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  • Chat met ons

    Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

  • WhatsApp

    Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

    WhatsApp met ons