Huurtoeslag

Is uw inkomen eigenlijk te laag om de huur te kunnen betalen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Ik krijg huurtoeslag. Moet ik iets doorgeven aan de Belastingdienst als mijn huur wordt verlaagd?

Ja, als de huurprijs wijzigt moet u dat doorgeven. Geef uw nieuwe huur en uw gewijzigde inkomen online door aan de Belastingdienst via www.toeslagen.nl. U hebt hiervoor uw DigiD nodig. Lukt het online niet om dit te regelen? Bel dan naar de Belastingtelefoon: 0800 - 0543 (gratis).

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

De Belastingdienst kan u hier meer over vertellen. U kunt een aanvraag indienen voor huurtoeslag. Om te bepalen of u in aanmerking komt, kijkt de Belastingdienst naar:

 • de hoogte van uw huur;
 • de hoogte van uw (gezins)inkomen;
 • uw vermogen; en
 • de samenstelling van uw huishouden.

Ontvangt u op dit moment geen huurtoeslag? Dan is het misschien de moeite waard om na te gaan of u recht hebt op deze toeslag. Kijkt u hiervoor op de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat uw inschrijfgegevens bij de gemeente kloppen. Dit is van groot belang. 

Let op: Sinds 1 januari 2020 hebben meer huurders recht op huurtoeslag
Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. U kunt hier een proefberekening maken om te zien of u in 2020 recht had op huurtoeslag. Heeft u hier recht op? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

U vraagt huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon via 0800 - 05 43. Houd uw burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat bijvoorbeeld op uw paspoort en rijbewijs.

Heeft huisbewaarderschap invloed op mijn huurtoeslag?

Het kan zo zijn dat de u door het huisbewaarderschap minder of geen huurtoeslag krijgt. U moet het huisbewaarderschap namelijk melden bij de Belastingdienst. En de huisbewaarder moet zich inschrijven op het adres. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over huurtoeslag bij huisbewaarderschap. U kunt de Belastingdienst ook bereiken via 0800 - 05 43.

Hoe geef ik veranderingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Geef dit zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst via de website van de Belastingdienst. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 - 05 43. Houd uw burgerservicenummer bij de hand. Dit nummer staat bijvoorbeeld op uw paspoort en rijbewijs.

Deze veranderingen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de huurtoeslag:

 • veranderingen in de samenstelling van uw gezin;
 • veranderingen in uw inkomen of dat van uw medebewoner.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

 • Chat met ons

  Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

 • WhatsApp

  Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

  Whatsapp ons