Samenwonen

U en uw partner willen samenwonen. U woont in een woning van Mitros en wilt dat uw partner bij u in de woning komt wonen.

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u medehuurderschap aanvragen.

Wanneer u gaat samenwonen verandert er iets in uw situatie. Doordat jullie op hetzelfde adres gaan wonen kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld jullie toeslagen en aftrekposten bij de Belastingdienst.

Veel gevraagd over Samenwonen

Mijn partner en ik willen samenwonen, moet ik dit aan jullie doorgeven?

Als u gaat samenwonen moet u hier toestemming voor aanvragen bij ons. U kunt hier uw aanvraag voor samenwonen indienen. Nadat u toestemming heeft gekregen kan uw partner zich op uw adres inschrijven bij de gemeente.
Het is niet mogelijk om samenwonen aan te vragen als u in een kamer woont. U kunt pas 6 maanden na het ingaan van uw huurcontract een verzoek tot samenwonen indienen.

Samenwonen kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Ik woon samen. Kan mijn vriend of vriendin in de woning blijven als ik weg ga?

Woont u ongehuwd samen?
Als u weggaat mag uw vriend of vriendin niet in de woning blijven.

Bent u getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap afgesloten?
U heeft beide dezelfde rechten. Een van beide kan een eenzijdige huuropzegging indienen.

Wanneer ben ik medehuurder?

Medehuurder van rechtswege

Als u echtgenoot of geregistreerd partner bent van de huurder, dan bent u automatisch medehuurder. Dit noemen we 'medehuurder van rechtswege'. Een voorwaarde is dat u uw hoofdverblijf in de huurwoning heeft. Het maakt niet uit of de huurovereenkomst voor of na het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is aangegaan. 

In de periode dat u medehuurder bent, bent u samen met de huurder verantwoordelijk voor alle verplichtingen uit de huurovereenkomst. Als een van u niet langer het hoofdverblijf in de woning heeft, dient de vertrekkende huurder een eenzijdige huuropzegging in te dienen.

Contractueel (mede)huurder

Staat u beiden als huurder op het contract? Dan bent u contractueel (mede)huurder. Dit heet ook wel samenhuurder. Samenhuurders hebben ieder alle rechten en verplichtingen uit de huurovereenkomst. De (samen)huur eindigt niet als een van u de woning verlaat. Er moet altijd een huuropzegging worden gedaan.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  • Chat ons

    Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

  • WhatsApp

    Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

    WhatsApp ons