Mitros benut de kracht van samen

“Als Utrechter zie ik hoe de stad elke dag mooier wordt. Er wordt hard aan gewerkt door veel partijen, waaronder Mitros. Ons bezit staat er goed bij, veel beter dan jaren geleden. Klaar zijn we nog lang niet. We willen meegroeien met de stad en meer goede sociale huurwoningen aanbieden. Dit kunnen we niet alleen, daarvoor werken we intensief samen met gemeente en marktpartijen.”


Aan het woord is Jop van Buchem, senior projectontwikkelaar en acquisiteur bij Mitros. Gedreven werkt hij samen met zijn collega’s aan het verwezenlijken van de ambitie van Mitros.

Speerpunten uit Stadsakkoord 2019 worden realiteit
Als we Jop vragen naar die samenwerkingen haalt hij een aantal krachtige voorbeelden aan die aansluiten bij het Stadsakkoord dat in 2019 met de gemeente Utrecht gesloten werd. In dit Stadsakkoord staan speerpunten, zoals het versnellen en (langdurig) verhogen van de bouwproductie en meer gemengde wijken. “In Leidsche Rijn Centrum hebben we samen met Portaal en Wonam een initiatiefplan bij de gemeente ingediend met een combinatie van 450 sociale en middenhuurwoningen en winkelruimtes voor kleinschalige en maatschappelijke initiatieven. Dat heeft ontzettend goed uitgepakt.”

De Mix Utrecht
Er is nog zoveel meer gebeurd, vooral de afgelopen tijd. Dat blijkt als Jop enthousiast verder vertelt. “Ik ben trots op de strategische samenwerking die we hebben met BPD en het project De Mix Utrecht. Het project is een stadsbrede uitruil, waarbij meerdere projecten aan elkaar gekoppeld zijn. In Overvecht worden 80 van onze sociale huurwoningen gesloopt en realiseert BPD 180 middeldure huurwoningen, maatschappelijke bedrijfsruimten en een nieuwe inrichting van de openbare ruimte. In ruil daarvoor krijgen wij op twee andere plaatsen in de stad 135 sociale huurwoningen van BPD terug. Een prachtig voorbeeld waar samenwerken tot succes leidt. De stad wordt een stukje mooier met meer betaalbare woningen en beter gemengde wijken.”

De Werkplaats Overvecht
De Werkplaats Overvecht is een nog grootsere samenwerking tussen corporaties, ontwikkelaars en beleggers. Mitros, Portal, Boex, Heijmans, Era Contour, BPD, AM, Wonam, Amvest en Syntrus Achmea hebben de handen ineengeslagen om vanuit een meerjarige visie de wijk te verbeteren. “Overvecht is een wijk waar de leefbaarheid verbeterd kan worden. Mitros is grootschalig aan het renoveren, maar dit is niet voldoende. Het eenzijdige woningaanbod zorgt voor problemen in de wijk. Om hier wat aan te doen is samenwerken noodzakelijk. Niet alleen met marktpartijen en gemeente, maar juist ook met de bewoners. Zij weten als geen ander wat er beter kan en waar behoefte aan is.”

Elke woning telt
“Samenwerken doen we ook in kleinschalige projecten. We zijn ook ontzettend blij met de ontwikkeling van een project in de binnenstad waar ook 12 sociale huurwoningen worden gerealiseerd. De nood aan sociale huurwoningen is groot en wij doen op alle niveaus mee om deze sociale opgave te realiseren. Met al deze projecten – groot of kleiner - verrijken we de stad met extra sociale huurwoningen én zorgen we voor een gezondere mix van aanbod en bewonerssamenstelling. Het is mooi om hieraan te werken!”

Waar Mitros bekend om staat
Of corona invloed heeft op het aangaan van een nieuwe samenwerking? “Nee, niet echt. Het spontane praatje na een overleg is er even niet, maar dat wil niet zeggen dat we stilstaan in het verwezenlijken van onze ambities. Marktpartijen, andere corporaties en gemeente weten inmiddels waar we voor staan en hoe voortvarend we te werk gaan. Dit met dank aan de korte lijnen binnen onze organisatie. Ik denk dat wij heel goed laten zien dat zorgvuldige besluitvorming ook efficiënt en snel kan. We worden geregeld benaderd voor samenwerkingen en ondertussen blijven we zelf actief zoeken naar woningen of ontwikkelingen waarin we kunnen participeren.”